10 Basismaatregelen die elke organisatie minimaal moet nemen tegen cyberaanvallen

Naast het groeiende gevaar van cybercriminelen met hun ransomware is er een extra cyberdreiging bijgekomen: de dreiging van een cyberoorlog vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Nu meer dan ooit is het noodzaak om de eigen organisatie goed te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Daarom presenteren Frank Dap, Jaco Doppenberg van ProteQtor 10 basismaatregelen die elke organisatie minimaal moet nemen tegen cyberaanvallen. In deze podcast gaan ze uitgebreid in op elke van die 10 basismaatregelen.

Hier zijn de 10 basismaatregelen kort op een rijtje:
1. Check of iedereen sterke wachtwoorden – of nog beter ‘wachtzinnen’ bestaande uit minimaal 3 willekeurige woorden – gebruikt.
2. Pas waar mogelijk multi-factor authenticatie (MFA) toe. Zeker bij alles wat adminrechten heeft.
3. Maak een back-up van uw bestanden. Maak van je allerbelangrijkste gegevens (je kroonjuwelen) een offline back-up. Check of de back-up nog daadwerkelijk werkt. 
4. Zorg dat al je systemen geüpdatet en gepatched zijn.
5. Check gebruikerstoegang. Verminder risico’s door alleen degenen toegang tot diensten, systemen en gegevens te geven die dat echt nodig hebben. Ook belangrijk vanuit privacy-oogpunt!
6. Check bij alle systemen of er niet nog oude (test-)accounts zijn die ‘vergeten’ zijn. 
7.  Weet je wie je allemaal moet gaan bellen? Verzekeraar? IT-partner? Print de contactgegevens uit, want als je systemen niet meer opstarten, dan kan je daar niet meer bij je gegevens. Check of de gegevens nog kloppen. 
8. Weet iedereen in je bedrijf bij wie men intern moet zijn als de ellende uitbreekt? Stel een crisisplan op als je die nog niet had.
9. Hoe is de beveiliging van je werkplekken? Heb je op alle desktops, laptops en mobiele telefoons beveiliging zitten? Hoe is de e-mailbeveiliging? Zijn al die beveiligingen nog wel van deze tijd? Traditionele anti-virus beschermt niet afdoende tegen moderne cyberaanvallen zoals ransomware of wiperware.
10. Zorg voor een bewustmakingstraining (security awareness training), zodat al je medewerkers bewust zijn van de belangrijkste cybergevaren.

We hebben ook een handige pdf van deze 10 basismaatregelen gemaakt. Download het hier: https://proteqtor.nl/wp-content/uploads/2022/03/ProteQtor-10-Basismaatregelen-tegen-cyberaanvallen.pdf

Share | Download(Loading)

Episodes Date

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App